Военни може да патрулират по улиците на София
Военни може да патрулират по улиците на София / БГНЕС, архив

Военният министър Николай Ненчев допусна включване на военни в охраната на улиците на София. Това е един от сценариите, разиграни на среднощното учение на МВР и армията във вторник вечерта, пише "Сега". Съвместни патрули между полицаи и военни са вече честа гледка по улиците на европейските столици след зачестилите атентати. "Ако се наложи - да", каза Ненчев на въпрос дали може армията да патрулира по същия начин из София.

Спецслужбите у нас разиграха кризисни ситуации

Антитерористичното учение на МВР предизвика вълнения в социалните мрежи, след като очевидци заявиха, че минувачи са били принудително задържани и са им взети документите за проверка, само защото са се оказали в неподходящо време на неподходящото място. От полицията съобщиха, че ще има репетиция на атентат, но не казаха къде, нито предупредиха хората да не минават оттам.

От МВР поднесоха извинения за неудобствата, които са причинили на гражданите, благодариха за търпението им и обясниха, че задържането е станало, защото такива са били инструкциите на водачите на учението. Целта на МВР сценаристите била да има реализъм и дори самите екипи не знаели къде точно ще ги пратят. На мястото присъствали и т.нар. контролери, чиято задача била да записват за колко време екипите реагират на сигнал, как точно се справят на терен и т.н.

МВР не е нарушило съществено правата на хората при учението, смята Бъчварова

Главният секретар на МВР Георги Костов призна пред БНТ, че според първоначалния план изобщо не се е предвиждало медиите да бъдат уведомявани за учението, но след това е взето решение да не се създава паника и да се информира обществото. Това означава, че ако учението беше проведено тайно, попадналите във "филтъра" на МВР нямаше да знаят, че това, което се случва, не е истинско.