Питейната вода на Любимец е забранена за пиене и приготвяне на храна заради установено повишено съдържание на арсен в нея.

Проблемът засяга около 8 хиляди души, които от днес нямат възможност да ползват водата от чешмите си за пиене и готвене, макар че тя няма да бъде спирана, за да може да се ползва за всички останали нужди. Пробите са взети от чешмите в сградата на ВиК, предава NOVA.

Там са установени 11,9  µg/l арсен на литър вода при разрешени 10  µg/l. Община Любимец е била уведомена веднага за проблема. „От сутринта водим интензивни разговори с ВиК Хасково.

Водата в Хасково е забранена за пиене вече трета година

Дружеството е предприело действия по осигуряването на водоноски за населението. Четири пункта са определени, където ще бъде доставяна водата. Има осигурени от нас 500 литра минерална вода за социалния патронаж, където се приготвя храната”, заяви зам.-кметът на община Любимец Илия Илиев.

По думите му, ще бъде осигурена вода за всички детски градини и училища, след като започнат да работят на 4 януари. Вече са взети контролни проби от няколко места в града, за да се провери дали завишеното ниво на арсен е било инцидентно или продължава да е налично във водата.

На база на резултатите предстои да се вземе решение дали тя ще може да се ползва за в бъдеще.
nova.bg