Габриела фон Хабсбург - внучката на последния австрийски император, посети страната ни, за да представи скулптурите си от последните години и да се срещне с любителите на изкуството.
 

изложба

Габриела фон Хабсбург е сред съвременните представителки на модернизма. Дългогодишната й работа в изучаване на формите и материала е свързана с постигането на визуална хармония, както и със стремеж към перфекционизъм и максимална естетическа опростеност и чистота.

"Аз работя със стоманата и изработвам скулптури в необичайни форми, За мен е удоволствие да представя творчеството си тук, защото чрез тази съвременна форма на изкуство показвам, че тези скулптури могат да паснат навсякъде. Благодарение на тази изложба разбивам стереотипа, че скулптурите просто заемат място. Всъщност е точно обратното - те дават място на теб самия, разширяват кръгозора ти", обясни пред NOVA Габриела фон Хабсбург.

изложба
NOVA

В изложбата са включени скулптури на художничката, които показват отношението й към модерната форма, характера и изразителността на материалите. Макар да работи със стомана, Габриела фон Хабсбург показва не силата, а крехкостта на формите. Творбите й комуникират с пространството, представлявайки геометрични композиции с отворена форма, така че мислено да могат да бъдат продължени.

Изложбата е организирана от Art Agency, куратор е международния арт дилър Стефан Стоянов и се осъществява с подкрепата на Кремена и Кирил Домусчиеви. На откриването на експозицията присъства и Симеон Сакскобургготски.