Опасни хапчета за отслабване се продават свободно в търговската мрежа. Експеримент на NOVA доказа в лаборатория, че хранителните добавки съдържат съставката сибутрамин. Веществото е забранено от Европейската агенция по лекарствата още през 2010 г., защото може да причини инфаркт на миокарда и сърдечен арест.
 

Бързо сваляне на килограми, за кратко и без странични ефекти - това обещават стотиците реклами в интернет на различни хранителни добавки. Но доколко са безопасни за здравето и дали не съдържат вредни, забранени или неизвестни за химиците вещества? Експеримент - на случаен принцип се купуват 2 вида хранителни добавки от аптека. Онлайн още 2 продукта, които гарантират резултати веднага. На теория в хранителните добавки би трябвало да има само растителни съставки. Дали обаче на практика това е така?
 
"В 2 от добавките установихме лекарствената субстанция сибутрамин около 22-25 мг на капсула. Преди време е бил лекарствен продукт, разрешен, но Европейската агенция по лекарствата установява, че рисковете надвишават ползите и затова е забранен. Води до сърдечни проблеми, тахикардия, високо кръвно, виене на свят", каза пред камерата на "Събуди се" химикът в лаборатория "Global Test" Здравка Захариева.

Намериха незаконни хапчета за отслабване и против стареене
 
Хранителните добавки, купени от сайтове, са изпратени с етикет „Детски играчки”.

Колко всъщност е опасен сибутраминът за сърцето ни?
 
"Самият сибутрамин увеличава честотата на инфаркти и инсулти. 2014 година от един фет бърнър е установена епидемия от чернодробни увреждания, чернодробни трансплантации и дори до смъртни случаи", каза още началникът на отделение по кардиология в "Сити Клиник" доц. д-р Яна Симова.
 
Бърза и лесна печалба търсят хората, които продават необезпокоявани тези хапчета за отслабване. Фитнес инструкторът Ивелина, която от години спортува, пробва действието на една от изследваните добавки върху себе си. Това става преди години, след раждането на сина й.

Търговци в нета предлагат опасни продукти за отслабване
 
"След като родих, качих доста килограми, имах и хормонален дисбаланс. Той добре ми подейства, от него смъкнах доста килограми. Всички хранителни добавки, които аз предлагам, съм ги изпитала върху себе си. Имах хранително разстройство, което доведе до покачване на теглото ми с 20 кг в тийнейджърска възраст", каза още фитнес инструкторът.
 
В залата или извън нея стотици хиляди хора спортуват всеки ден и така постигат мечтаните килограми. Но не бързо и не веднага, казва Ивелина.
 
"На първо място е здравето на човека. Много е важно да отслабваме не толкова бързо, а постоянно", добави фитнес инструкторът.
 
На 39 години Ивелина е в много добра форма, благодарение на тренировките с ластици и стикове всеки ден, а не на хапчета за отслабване.

Но добавките са достъпни за всеки. А контролът се размива между институциите.
nova.bg