Колко сигурни са нашите домове? За последната година са регистрирани хиляди домови кражби в цялата страна и над 60% от тях остават неразкрити от полицията.

За да предпазим дома си и себе си от крадци, на първо място трябва да помислим за качествена врата със сигурни, електронни механизми за заключване и да потърсим добър ключар.

Само за 16 секунди вратата ни може да бъде отворена, без да останат никакви следи от неканения гост, показва експеримент на NOVA . Според специалистите едни от най-разпространените, но и най-компрометирани брави са касовите. Те се отварят и с шперцове, чиито цени варират от 400 до 4000 евро.

При загубен ключ всеки може да извика ключар, за да отвори вратата. Но не всеки ключар е длъжен да знае дали човекът живее в дадения апартамент. Затова искат документ, който да доказва това. Ако не им бъде показан такъв, подават сигнал в полицията.

Всяка година крадци успяват да се промъкнат в над 3400 домове в цялата страна.

По данни на полицията през изминалата година домовите кражби са намалели с около 20%, а и процентът на разкриваемостта се увеличава.
nova.bg