Внесоха в съда делото срещу Раиф Мустафа
Внесоха в съда делото срещу Раиф Мустафа / БГНЕС

Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу бившия заместник министър на вътрешните работи Раиф Мустафа. Той и бизнесменът Росен Маринов са обвинени като съучастници в предлагане на подкуп от 50 000 лв. на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури към земеделското министерство Марин Димитров през юни миналата година. Маринов отделно предложил и още един подкуп от 100 000 лв.

Управителят на „Авто инженеринг холдинг груп" ООД Росен Маринов е привлечен към наказателна отговорност за предложен и обещан подкуп при условията на продължавано престъпление, включващо две деяния. В единия случай Маринов е действал в съучастие с Раиф Мустафа и е предложил и обещал подкуп на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - Марин Димитров - изпълнителен Директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури към Министерство на земеделието и храните. Двамата предлагали подкупа, за да оттегли Димитров подадена до ВАС жалба срещу решение на Комисията за защита на конкуренцията, с което е отменено решение за прекратяване на открита процедура с предмет "Доставка и пускане в експлоатация на поне два катера за нуждите на агенцията" и да подпише договор между агенцията и фирма "Авто инженеринг холдинг груп" ООД. Размерът на предложения подкуп е бил в размер на 50 000 лв.

Бизнесменът Маринов предложил и обещал и още един подкуп, отново на директора на агенцията Марин Димитров за същата услуга в размер на 100 000 лева, но без съучастието на Раиф Мустафа. От прокуратурата уточняват, че бившият заместник вътрешен министър, създавайки условия за провеждане на срещи и преговори и участвайки лично в такива, както и в уговарянето на точния размер на подкупа, умишлено е улеснил извършването на деянието, поради което повдигнатото му обвинение е за престъпление, извършено от него като помагач.

Окончателният съдебен акт на Върховен касационен съд от 18.04. 2013 г. оставя в сила решението на Софийски апелативен съд от 01.10.2012 г., което потвърждава присъда от 30.06.2010г. на Софийски градски съд, с която подсъдимите Росен Маринов и Раиф Мустафа са оправдани.