Внесоха обвинителния акт срещу данъчния, искал 1.5 млн. подкуп
Внесоха обвинителния акт срещу данъчния, искал 1.5 млн. подкуп / netinfo

Прокуратурата е внесла в Софийски градски съд обвинителния акт срещу данъчния служител Александър Ангелов и неговия съучастник Кирил Йовчев, обвинени в искане на подкуп в размер на 1,5 милиона лева от бившия директор на Кремиковци Валентин Захариев.

СГС е образувал наказателно дело срещу двамата по обвинителния акт на СГП и то е разпределено на съдия за запознаване с материалите по него и насрочване на съдебно заседание в посочения от закона срок.

Александър Ангелов поиска подкуп от 1,5 милиона лева от бившия директор на Кремиковци Валентин Захариев. Ангелов бе заловен в момента, в който получаваше първата вноска от подкупа в размер на 135 000 лева в кафене на магазин Рамстор.

На срещата с бизнесмена присъстваше и посредник. Данъчният служител бе заловен след подадена жалба от бизнесмена Валентин Захариев. Александър Ангелов бе служител в офис "Витоша" на Националната агенция по приходите. Той е поискал подкупа от бизнесмена с обещанието, че ще намали данъчните му задължения.

В рамките на 14 дни приключи разследването по този случай. В резултат на съвместните действия служители на ГДБОП към Генерална дирекция "Полиция" /ГДП/ и прокурори от СГП успяха в съвсем кратки срокове, в сравнение с други дела от подобен характер, да уличат и да съберат достатъчно доказателства в подкрепа на обвинението за това, че държавният служител Александър Ангелов и неговият познат Кирил Йовчев са опитали да вземат подкуп в особено голям размер.

Наказанието, което се предвижда за извършване на това престъпление е лишаване от свобода от 3 до 15 години и конфискация на половината от имуществото на виновния.