ВМРО внася закон за национална гвардия
ВМРО внася закон за национална гвардия / снимкa: Sofia Photo Agency

Закон за създаване на национална гвардия ще внесат в Народното събрание депутатите от ВМРО след Великденските празници, съобщи във Велико Търново Красимир Каракачанов.

Предлагаме Националната гвардия да наброява 12 000 души, плюс допълнителен мобилизационен състав като гвардията ще има свое ръководство, ще бъде подчинена и на областните управители, каза Каракачанов. За командири в гвардията ВМРО предлага да бъдат назначени освободените от армията млади български офицери, които имат необходимата подготовка.

Националната гвардия ще бъде вторият стълб на отбраната, ще действа при бедствия, аварии, терористични актове и военни конфликти. Гвардията ще бъде много по-полезна за националната сигурност от Министерството на бедствията и авариите, чиято единствена функция е да разпределя пари от бюджета за фирмите около ДПС, заяви още Красимир Каракачанов.

Народният представител от ВМРО смята, че средства за финансиране на структурата могат да бъдат осигурени чрез закриване на министерствата на бедствията и авариите и на държавната администрация. Според него те са напълно излишни и са създадени, „за да задоволят амбициите на ДПС и НДСВ за министерски кресла”.