ВМРО плаши с протести същинското преброяване на българите през 2011-а
ВМРО плаши с протести същинското преброяване на българите през 2011-а / снимка: morguefile.com

С бойкот и протест в София заплашиха от ВМРО в случай, че Националния статистически институт (НСИ) не се съобрази с искането им за промени в графите в анкетната карта за преброяване на населението. Това обявиха заместник-председателят на партията Костадин Костадинов и организационния секретар Юлиан Ангелов. От партията не са съгласни с начина на вписаните от НСИ възможности за отговори в графите етническа принадлежност, владеене на български език и религия.

По думите на Юлиан Ангелов сред възможностите за етническа принадлежност трябва да бъдат посочени единствено етносите „български", „турски" и „ромски", а за останалите да се право на анкетираните сами да посочат произхода си. Той нарече абсурд записаната в анкетата на НСИ „българо-мохамеданска" етническа група. От ВМРО заявиха, че по този начин се създава умишлено роене на етническото многообразие в България.

Проблем съществува и в графата религия, като там е дадена опцията „бахайска религия". При въпросите, свързани с владеенето на български език, пък са дадени три възможности - владее, не владее и „дете под 8-годишна възраст". ВМРО поискаха последния отговор да отпадне от анкетната карта.

Още миналата седмица директорът на НСИ доц. Мариана Коцева заяви, че зададените отговори в електронната анкетна карта са били изготвени на базата на последното преброяване на населението. Тя уточни, че при истинското преброяване ще се даде възможност и за отворени отговори, а не както е в момента - те да са предварително определени.

Пробното преброяване на населението беше направено за първи път по интернет в периода от 1 септември до 7 септември. В него се включиха над 23 000 българи. Същинското преброяване ще бъде проведено през март 2011 г.