ВМРО настоява за разрушаване на ромските гета
ВМРО настоява за разрушаване на ромските гета / снимка: Impact Press Group, архив

ВМРО настоява държавата и правителството да вземат мерки за намаляване на ромската престъпност, която се увеличава. Това се посочва в съобщение на пресцентъра на ВМРО по повод една година от размириците в с. Катуница.

Сред предложенията на политическата формация са задължителна трудова повинност, прекратяване на социални помощи и разрушаване на ромските гета.

Разчети на ВМРО сочат, че безработните роми струват на данъкоплатците 700 млн. лева годишно. В процеса на интегрирането им, в джобовете на циганските барони се наливат над 4 млн. лева, но резултат няма, посочват от ръководството на партията.

Проблемът е, че у голяма част от циганите съществува нагласата, че не е нужно да работят и могат да правят каквото поискат, е заявил Красимир Каракачанов, председател на ВМРО, цитиран в съобщението. По думите му през последните 23 години държавата субсидира раждаемостта на ромите, като някои от тях получават, без да работят, месечен доход от енергийни помощи, детски надбавки и помощи за трайна интеграция, между 560 и 700 лева.

От ВМРО настояват да се намали раждаемостта при ромите, чрез социални ограничения, законите да важат за всички членове на обществото и да се спре практиката ромите да се използват като инструмент за гласуване в предизборни кампании.

От ВМРО са направили карта с незаконните ромски гета в столицата, които към момента са над 40. Тя ще бъде предоставена на столичния кмет с искане да изпълни функциите си.