ВМРО дава събирачите на дългове на прокуратурата
ВМРО дава събирачите на дългове на прокуратурата / Sofia Photo Agency, архив
ВМРО дава събирачите на дългове на прокуратурата
57362
ВМРО дава събирачите на дългове на прокуратурата
  • ВМРО дава събирачите на дългове на прокуратурата

Сигнал до Главната прокуратура и Комисията за защита на личните данни са внесли от ВМРО по повод зачестилите оплаквания на хора, пострадали от фирми за събирания на вземания. Според заместник-председателя на партията и столичен общински съветник Ангел Джамбазки дейността на тези фирми е неморална и незаконна.


От ВМРО настояват прокуратурата и комисията да разгледат всички сигнали в страната и да вземат мерки по жалбите, свързани с незаконно разпространение на личните данни на длъжниците.

„Настояваме т. нар. фирми, събирачи на дългове, да имат публичен регистър, в който да се виждат всички техни служители и техните служители да бъдат проверявани дали имат криминални регистрации, имат ли противообществени прояви, имат ли влезли в сила присъди за умишлени престъпления от общ характер. Нашето твърдо убеждение е, че вече безработните застрахователи от магураджийски тип са се прехвърлили към тези фирми, събирачи на дългове, и си изкарват препитанието, изнудвайки в повечето случаи самотни хора, които не са достатъчно правно грамотни, или хора, които са притиснати от обстоятелствата", добави Джамбазки.

По думите му по този начин се извършва един мащабен тормоз върху десетки, а защо не и стотици хиляди български граждани, които са принуждавани и изнудвани да плащат сметки, които, според ВМРО, те не дължат.

„Настояваме Комисията за защита на личните данни да се произнесе по това има ли нарушение в действащото законодателство при прехвърлянето на тези масиви от данни. Питаме какво се случва с данните на един длъжник, когато те попаднат в няколко оператора на каквото и да било. Затова съветваме всеки един български гражданин, на който на вратата му се появи дебеловрат и плиткоумен събирач на вземания, първото нещо, което да направи, е да подаде сигнал в полицията и в прокуратурата срещу този човек за изнудване, за опит за измама, за злоупотреба, за заплаха", каза още Ангел Джамбазки.