ВМРО: БГ паспорти да се дават наведнъж
ВМРО: БГ паспорти да се дават наведнъж / netinfo

Националният младежки комитет на ВМРО оценява последните отрицателни публикации по темата "българско гражданство" в европейски печатни издания като недоброжелателна клеветническа кампания насочена срещу българската държава. Това се казва в декларация от ръководството на Националния младежки комитет на партията.

Считаме, че неотменимо право на всеки човек е да избере гражданин на коя държава да бъде и че това право не може да бъде отричано на българите в Македония, Северна Гърция, Западните покрайнини, Молдова, Румъния и Украйна, пише в документа.

В него се отбелязва, че сроковете за издаване на българско гражданство при български произход са излишно дълги и бюрократично бавещи. Призоваваме отговорните за това български власти в лицето на Агенцията за българите в чужбина и

Министерството на правосъдието да не се влияят от подобни клеветнически кампании, а да направят необходимото до датата на приемане на България в Европейския съюз всички външни българи, които желаят българско гражданство да го получат, се посочва в декларацията.

В нея се съобщава, че Националният младежки комитет на ВМРО ще внесе чрез народните представители на партията законопроект в парламента, с който чрез еднократен акт да се даде гражданство на всички външни българи.