/ БГНЕС, архив
България се превръща в първата страна в света със система за наблюдение на виталните параметри на болните от COVID-19 в домашни условия
Военно-медицинска академия вече разполага със система за наблюдение на пациенти в домашни условия, съобщиха от лечебното заведение.

ВМА

Тя е разработена от българската IoT компанията Алтерко Роботикс и представлява иновативен оксиметър за наблюдение на виталните параметри.

ВМА

Устройството вече премина успешно тестове във водещото лечебно заведение у нас, като в момента се тества и от в болници в Италия и САЩ.

ВМА

ВМА

Първите 50 бройки за широка употреба бяха доставени във ВМА, като IoT компанията планира да предостави безвъзмездно общо 500 броя оксиметри за наблюдение на пациенти на български болници.

ВМА

За програмата за домашно проследяване партньор е SatHealth - българска компания занимаваща се със решения и консултации в сферата на здравеопазването. Те ще се грижат за мониторирането и връзката с пациентите под домашно наблюдение.

ВМА

Благодарение на тази нова разработка на Алтерко Роботикс и SatHealth, България става първата и единствена страна в света, в която лекарите ще могат да наблюдава виталните параметри на болните от COVID-19 в домашни условия. При влошаване на показателите медиците ще могат да реагират в кратки срокове и пациентът ще може да бъде приет за болнично лечение навреме.

ВМА

„Нашата сила винаги са били иновациите и дори в сегашната извънредна обстановка не спираме да разработваме нови продукти. Вярваме, че именно иновациите са изходът от актуалната криза с COVID-19, затова и вече имаме 2 разработени продукта, с които целим да подпомогнем глобалната борба срещу него.

Д-р Пенчев: Повечето лекари се заразяват с COVID-19 като махнат предпазните средства

Това са Shelly AIR, ефективен уред, който пречиства въздуха и убива всякакви вируси и бактерии, и новият ни оксиметър за дистанционно наблюдение на пациенти“, коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко Роботикс.
 
Защо е важна оксиметрията?

Учестеният пулс, насищането на кръвта с кислород и температурата на пациента са основните показатели, които дават достатъчно ясна индикация за потенциална или развиващата се пневмония. Към момента засичането на тези параметри е възможно само чрез лекарски преглед, включващ снимка на белите дробове или болнично замерване на оксиметрията.

ВМА

Новата система, разработена от Алтерко Роботикс, включва домашен оксиметър и пулсомер с медицинска точност, както и мобилна апликация, която изпраща данните на пациента директно в централизирана система за наблюдение, достъпна за лекуващите лекари. 

Системата може да следи стотици хиляди пациенти едновременно, като автоматично алармира докторите за тези, при които има влошени показатели и опасност от развитие на заболяване.

ВМА

ВМА

В същото време използването ѝ е изключително лесно и просто и не се налага обучение на пациента или на наблюдаващия екип. Очаква се до 2 седмици да бъдат доставени общо 500 броя оксиметри в България.

ВМА

ВМА

Те ще бъдат предоставени безвъзмездно на болници и пациенти с COVID-19, които е важно да бъдат наблюдавани в домашни условия. В същото време няколко лечебни заведения в Италия и САЩ също тестват оксиметъра и системата на Алтерко Роботикс, като са стартирани преговори за внедряването ѝ и при тях.