Влизат с тройки в гимназиите
Влизат с тройки в гимназиите / netinfo

Със сто са се увеличили кандидатстващите в елитни училища в Пловдив след седми клас в сравнение с миналата година, каза за Дарик радио Вихра Ерамян, главен експерт в Регионалния инспекторат по образование. Това за нас е увеличение, тъй като випускът е по-малък, а кандидатстващите-повече, добави Ерамян. Местата са с 375 по-малко от кандидатстващите, или 2 711 кандидати ще се състезават за 2 336 места в елитните гимназии в областта. Това предполага, че стига да нямаш двойка, влизаш в елитно училище, коментираха запознати.

Общият брой на завършващите седмокласници тази година е 6 400, предадоха още от РИО в Пловдив. Експертите очакват по-добри резултати в сравнение с миналата година, а и изпитната форма- за първи път под формата на тест, според тях предполага добър резултат.

Изпитът ще продължи 3 часа, от които 15 минути е за четене и записване на темата, един час за преразказ на непознат текст и останалите 1 час и 45 минути - за работа върху тестовите въпроси. Учениците ще пишат само със син химикал, който осигуряват от Инспектората по образование. Джиесемите може да са си у кандидатите, но задължително изключени, каза още Вихра Ерамян.

Експертите препоръчват на кандидат-гимназистите да бъдат на определените изпитни места още в 8.30 часа, тъй като трябва да преминат задължителен инструктаж.