Влиза в сила новият лекарствен списък
Влиза в сила новият лекарствен списък / netinfo

От днес влиза в сила новият лекарствен списък, който съдържа 882 лекарствени позиции 740 - частично и 142 - напълно заплащани от Здравноосигурителната каса. В лекарствената листа фигурират 154 нови продукти спрямо предишния списък на Националната здравноосигурителна каса, а 197 отпадат от списъка - основно поради отсъствие на оферти от страна на кандидати.

С въвеждане на новия списък се наблюдава динамика в лекарствената номенклатура, като обновяването й е с около 22%, твърдят от Здравната каса. Най-голямо намаление на цените е било договорено за лекарствата, включени в програмите за скъпоструващо лечение.

Очаква се общият положителен финансов ефект от потреблението на всички лекарства да е за близо 20 млн. лв., за бюджета на НЗОК - 16 млн. лв. и за здравноосигурените - 4 млн. лв. Като резултат от новия лекарствен списък НЗОК ще плаща повече лекарствени продукти на повече болни, а пациентите ще плащат по-малко средства за лечението си с частично платените продукти.

Реалният очакван ефект за здравноосигурените е значително по-висок от прогнозирания поради факта, че с новия списък е предоставена възможност за осигуряване на алтернативно лечение от страна на НЗОК с по-евтини лекарства.

Здравната каса ще продължи да плаща и лекарствата за лечение на астма – Фликсотид, за деца от 1 до 4 години, по реда на чл. 56, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване, за което настояваха от пациентските организации.