Властта изпадна в паника според организаторите на протеста
Властта изпадна в паника според организаторите на протеста / Sofia Photo Agency
Протестът започна мирно и според законния ред, но се появиха групи от провокатори, насаждащи саморазправа, а органите на реда не предприеха нищо срещу тях и погазиха организаторите. С тази позиция излязоха студенти, фермери и екозащитници след срещата си със столичния кмет Бойко Борисов и генералния комисар на МВР Павлин Димитров.

В четвъртък протестите пред Народното събрание продължават. От своя страна генерален комисар Павлин Димитров предупреди, че ако има нови призиви за нарушаване на обществения ред, ще сезира отново кмета Бойко Борисов.

Организаторите на протеста призоваха за съдействие органите на МВР за проявата пред парламента в четвъртък. По думите им по време на протеста властта е изпаднала в паника и е посегнала на българските младежи, които са били бити до кръв от полицаите, а някои са задържани и са в неизвестност.

Инициаторите на протеста отрекоха да им е плащано за тази проява и споделиха, че за действията си в четвъртък нямат потвърждение от МВР за недопускане на инциденти и нарушения. Генералният комисар на МВР Павлин Димитров обеща да информира кмета Борисов за всички сигнали за възможни провокации и нарушения и призова организаторите на протеста да се различат от хората, създаващи напрежение и да спазват реда за провеждане на протести.

Столичният кмет Бойко Борисов обясни, че е поискал от градския прокурор действия по преглеждане на всички видеозаписи от проявата и ако има полицаи, превишили правата си, те ще бъдат санкционирани. На проверка подлежат и записите от разговорите на самите полицаи. Кметът припомни, че засега няма причина за отменяне на протестите в четвъртък и петък, освен ако подадените сигнали не са основателни.

МВР трябва да гарантира, че на мястото няма да има взривни устройства, допълни Борисов.