Влак дерайлира при гара Курило, няма пострадали
Влак дерайлира при гара Курило, няма пострадали / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Влак дерайлира при гара Курило, няма пострадали
25855
Влак дерайлира при гара Курило, няма пострадали
  • Влак дерайлира при гара Курило, няма пострадали

Четири вагона от международния бърз влак „България експес" от Москва за София са дерайлирали в гара Курило два часа преди обяд.  Няма пострадали пътници или служители на железницата. Все още не е ясна причината за инцидента, коментира пред Дарик генералният директор на Железопътната инфраструктура инж. Милчо Ламбрев. Следствените органи на МВР са провели разследващи действия, които ще бъдат продължени от звеното за разследване на тежки железопътни произшествия към транспортното министерство.

49 души са пътували в бързия влак, чийто вагони излязоха от релсите тази сутрин. Проблемът е възникнал с втория от общо 8 вагона, който пръв се е отклонил от железния път, обясни инженер Ламбрев: „В района на гара Курило дерайлира вторият вагон с втората си талига, а това повлече след себе си третия, четвъртият и петия вагон, които също са дерайлирали и не са върху железния път. За наше щастие няма пострадали".

Милчо Ламбрев увери, че пътниците бързо са били прехвърлени на друг бърз влак и не са чакали дълго време на студа: „Веднага след като разбрахме за ситуацията, 50-те превозващи се наши граждани бяха отпратени към приемното здание на гара Курило, където бяха поети от следващия бърз влак, който идва от Видин и бяха отвозени до София".

Засега не е ясна каква е причината за произшествието, като спряганите версии са проблем в релсовия път или техническа неизправност на единия от вагоните.

Липсвали ли са части от релсите, за да дерайлира влакът? 

Локомотивът беше преминал през мястото, първият вагон също си е цял на релсите, а на втория вагон талигата беше извън релсите и част от нея беше под третата талига, но по това следствените органи още работят.

Тоест към момента все още не е ясно дали там е липсвала релса, така ли да разбирам?

На този етап не можем да кажем нищо, следствените органи все още имат думата.

Железопътната инфраструктура ще проведе паралелно разследване на причините за инцидента, а резултати от него се очакват не по-рано от 20 дни.     

Влак дерайлира при гара Курило няма пострадали
netinfo