Владимир Путин и Хилари Клинтън ще се срещнат в Пловдив
Владимир Путин и Хилари Клинтън ще се срещнат в Пловдив / снимка: БГНЕС

Пловдив ще бъде събитие номер едно в световния новинарски поток в дните от 22 до 24 април, когато ще домакинства на Световния енергиен форум, съобщи кметът Славчо Атанасов.

 

За пръв път България и градът приемат събитие от такъв ранг, на което 28 държави ще бъдат представени от президентите или премиерите им. До момента участие са потвърдили първите мъже на 20 страни, очаква се Русия да бъде представена от премиера Путин, а САЩ – от държавния секретар Хилари Клинтън, обясни кметът. Само американската делегация ще бъде между 400 и 700 човека.

 

Част от делегациите са поискали да резервират цели хотели. Макар Пловдив да разполага с 53 хотела, условията и в част от тези с висока категория в момента не са подходящи за настаняване на държавни глави. В предварителни разговори с кмета собствениците на големите туристически обекти са изразили готовност да реализират ударно инвестиции за пригодяване на легловата си база в съответствие с изискванията за настаняване на гости от най-висок ранг. По неофициална информация на Дарик, предстои и да се прави руска баня за премиера Путин.   

 

За организацията на световния форум ще бъде създаден специален щаб, в който ще влизат специалисти по сигурността, организацията на движението, инфраструктурата и комуналното обслужване, каза кметът Славчо Атанасов. Щабът ще заработи веднага, след като в близките дни от  президентството бъде получено официалното известие за домакинството на Пловдив. Още е рано да се прецени дали дните на форума, който ще бъде от сряда до петък, ще бъдат обявени за почивни и дали ще бъдат временно преустановени мащабните улични и ВиК ремонти, каза Атанасов в отговор на въпрос на Дарик. 

  

Отсега е ясно, че Античният театър ще бъде отворен по-рано за културни събития. Градът трябва да свети, да няма нито една дупка по основните пътни артерии, да бъде освежен и Старият град, обясни кметът.