ВКС преразглежда делата за тежки катастрофи
ВКС преразглежда делата за тежки катастрофи / Impact Press Group, архив
ВКС преразглежда делата за тежки катастрофи
86486
ВКС преразглежда делата за тежки катастрофи
ВКС преразглежда делата за тежки катастрофи
  • ВКС преразглежда делата за тежки катастрофи
  • ВКС преразглежда делата за тежки катастрофи

Правосъдният министър и председателят на ВКС се разминаха по въпроса дали трябва да има законодателни промени във връзка с делата за катастрофи. Заради противоречивата съдебна практика при определяне на наказанията при пътни произшествия с жертви или пострадали, във ВКС постъпиха две искания за тълкувателно решение от главния прокурор и от министъра на правосъдието.

Върховният касационен съд вече е започнал разглеждане на съдебната практика, свързана с делата за тежки катастрофи. Повод за сериозния анализ стана делото за смъртта на 20-годишната Лора Казанлиева от Варна, която беше убита на пешеходна пътека от мотоциклетист.

По време на делото от последна инстанция съдът намали наказанието на моториста, като прие, че жертвата не се е огледала и носи вина за инцидента.

В тази връзка председателят на ВКС коментира: "Окото на един пешеходец е ли достатъчно точен уред за измерване на скоростта, отдалечеността, шума на двигателя, ако щете... Нека да добавя, че водачите на моторни превозни средства, за разлика от пешеходците, все пак са полагали изпит.

Намалиха присъдата на моториста, убил Лора на пешеходна пътека

Те имат по-различни познания и са задължени да имат такива. Един шофьор, като участник в ПТП-то, има такива задължения. Докато един пешеходец, може да не е водач, да няма дори автомобил, той просто пресича".

Според Лозан Панов нормите в закона, които разписват задълженията на пешеходеца при премиване на пътното платно, могат да бъдат прецизирани и изменени. Той допълни, че е възможно въпросите по темата с делата за произшествия на пътя да бъдат разширени, за да може тълкувателното решение да даде ясни отговори и указания, които да послужат на съдиите в тяхната практика.

Майката на Лора: Мотивите на съда отнемат правата на пешеходците

Правосъдният министър Екатерина Захариева пък коментира, че няма нужда от промени в тази посока. По думите й по-скоро е необходимо уеднаквяване на съдебната практика по делата за пострадали или загинали при катастрофи.