Върховният касационен съд (ВКС) отложи разглеждането на искането на главния прокурор Иван Гешев за възобновяване на делото за убийството на 25-годишния студент по медицина Михаил Стоянов.

Причината е, че единият от двамата осъдени за престъплението - Радослав Кирчев, не е редовно призован. Съдът съобщи, че той не е намерен на посочените адреси или в места за лишаване от свобода.

Върховните съдии отложиха делото за 8 юни, като постановиха Кирчев да бъде търсен отново на съответните адреси, както и да бъде направен контакт с адвоката му, представлявал го в процеса за смъртта на Стоянов. Съдът указа да бъде осигурен служебен защитник, ако Кирчев не бъде открит и няма адвокат, който да е упълномощен.

На съдебното заседание днес се яви защитник на другия осъден по делото - Александър Георгиев. Той, както и прокуратурата, изразиха становище като на съдебния състав, че нередовното призоваване на Кирчев се явява законова пречка за провеждане на заседанието.

Убийството на Михаил Стоянов се случи през 2008 г., задържани и осъдени за престъплението са Александър Георгиев и Радослав Кирчев, които по това време са ученици. Третият участник в инцидента стана свидетел по делото. Според разследващите основният мотив за убийството е хомофобски.

ВКС постанови през 2018 г. 10 години затвор за Александър и четири години и шест месеца за Радослав. Те трябва да заплатят солидарно 250 хиляди лева обезщетение на близките.

Искането за възобновяване е въз основа на решението на Европейския съд по правата на човека по делото „Стоянова с/у България“, заведено от майката на жертвата. Според съда в Страсбург в случая с Михаил Стоянов българската държава е нарушила два члена от Европейската конвенция за правата на човека - правото на живот и забраната за дискриминация. Според съда българските власти не са реагирали по подходящ начин на хомофобските мотиви за смъртоносното нападение срещу Стоянов.
Константин Костов/БТА