ВКС до месец се произнася по делото “Индиго”
ВКС до месец се произнася по делото “Индиго” / netinfo

Върховният касационен съд заседава по делото за трагедията в дискотека "Индиго". Висшите магистрати ще се произнесат до един месец по делото.

Съдът се събра по протест на Софийската апелативна прокуратура и по жалба на Цвятко Барчовски. Прокуратурата поиска отмяна на присъдите на Софийския апелативен съд и връщане на делото за ново разглеждане. Барчовски също обжалва наложената му присъда.

На 21 декември 2001 г., при влизане в дискотека "Индиго", загинаха 7 деца Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска.13 други деца пострадаха тежко.

На 30 януари т.г. САС намери за виновни за инцидента в дискотека "Индиго" общо четирима. Освен признатите за виновни още от градския съд шеф на Комитета за младежта и спорта Цвятко Барчовски и управителя на клуба Ангел Николов, за виновни бяха обявени от съда Георги Василев и Анри Силаги. Двамата охранители бяха признати за виновни за това, че не са създали безопасен ред за влизане в дискотеката и бяха осъдени на глоба от по 800 лева.

САС потвърди присъдата на градския съд, издадена за Цвятко Барчовски - 3 месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и глоба от 1500 лева. Намалено беше наказанието на Ангел Николов, което от глоба от 3 000 лева вече е глоба в размер на 1000 лева. Силаги, Николов и Василев трябва да платят солидарно граждански искове в размер на 50 000 лева.