/ iStock/Getty Images
В дните, когато всеки трети на улицата е потенциално заразен с коронавирус, както каза шефът на COVID-сектора в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров, може да потърсим за помощ народните лекове.

Ако не могат да изгонят вируса от тялото ни, то поне са безопасни и носят облекчение за страничните му прояви, като една от тях е силната кашлица.

След като пребори заразата, композиторката Вида Пиронкова сподели и своята бабина рецепта, която й прогони кашлицата за три дни. На всичкото отгоре "рецептата" е и вкусна, добавя Вида.

Варите : 3 лукчета, 3 черупки от орех заедно с люспите на червен лук - 3 глави, плюс 3 листа от индрише.

Трябва обаче да запомните, че не става въпрос за запарка, а сместа се налага да поври добре, над 10 минути, препоръчва Вида Пиронкова. Вече сварената течност се пълни в еднолитрова бутилка и се пие постоянно, докато не почувствате облекчението. Самата Вида години наред се е справяла по този начин с кашлицата на детето си и гарантира, че лекът работи безотказно.

Друга рецепта, която чисти и най-жилави секрет, и най-мъчителната суха кашлица е следната: смесват се равни части мед, домашна ракия и зехтин.

Например, по 2 супени лъжици от трите компонента. Разбърква се много добре преди всеки прием. Взема се по няколко пъти през деня и вечер преди лягане. Прави се смес ден за ден.