Витоша пламна отново, огънят е овладян
Витоша пламна отново, огънят е овладян / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Витоша пламна отново, огънят е овладян
57348
Витоша пламна отново, огънят е овладян
  • Витоша пламна отново, огънят е овладян

Овладян е пожарът на Витоша над местността „Меча поляна", но все още огънят не е локализиран. Пожарът е пламнал около 11.00 часа над Алеко и над базата на НСА в Железница.

По последна информация огънят е обхванал около 40 декара треви и храсти и отделни дървета. Силно задимяване в района на огъня затрудни действията на гасаческите групи.

Поискано бе съдействие от Министерството на отбраната, осигурен бе и хеликоптер, но по преценка на щаба, който ръководи гасаческите действия, в овладяването на ситуацията не е използвана летателна техника. Няма опасност за населените места в района и за съоръженията, разположени над хижа „Алеко".

В гасенето на огнената стихия се включиха 70 пожарникари и горски служители. Пожарът първоначално бе ограничен по два от фронтовете - в посока Бистрица и в посока Черни връх. На мястото са и 20 доброволци, които се събраха чрез социалната мрежа Facebook, съобщи един от тях Иво Иванов, който участва в потушаването на пожара: „Ограничихме огъня от страната на пистите. Нагоре към Черни връх няма как. Опитваме се да прокараме шлангове от другата страна, към пътеката на Железница, защото има опасност - огънят вече навлезе частично, да обхване живата гора".

По думите на кмета на село Бистрица Николай Гюров причината за пожара е, че се е възпламенило старо огнище, а силният вятър е допринесъл за разрастване на огъня.

„Факт е, че огънят бушува в близост до мястото на пожара, който пламна преди седмица, и с наличието на силен вятър днес - причините могат да се търсят някъде дам. Огънят е над „Меча поляна". Много е трудно да се определи площта, засегната от огъня, тъй като теренът, в който се намираме, в тази част е силно задимено", добави Гюров.

По думите му вятърът е затихнал и вероятно до тъмната част на деня огънят ще бъде локализиран.

През нощта на място ще останат дежурни екипи от горски служители и пожарникари, и утре ще продължат с гасенето.

Витоша пламна отново огънят е овладян
netinfo

Това е третият пожар на Витоша, след като през лятото в продължение на няколко дни стотици пожарникари и доброволци се бориха с огнената стихия, избухнала в Бистришко бранище. Само преди дни пожар бушува над местността Витошко лале, в района около станцията на лифта в горната част на пистата. При инцидента изгоряха сухи треви, тор и клек.