Базовото репродуктивно число днес е 0.98. Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. Това написа математикът от БАН проф. Николай Витанов във Фейсбук, в рамките на ежедневните си прогнози за справяне с пандемията и развитието на войната в Украйна. 

„Това е добре. Здравната система продължава да се разтоварва. "Хари Сердън" е стабилен“, констатира математикът.  

Броят на новите случаи падна под 2000 на ден, 14-дневната заболеваемост все още спада, отчете още той и прогнозира - под 1500 случая на ден дифузното разпространение започва да изчезва. „Задържим ли под 1000 случая на ден, вероятността да се справим с модифицирания Омикрон е много голяма. Още не сме в безопасност. Не сме под 1500 случая на ден“, допълни Витанов. 

Отново под 2000 новозаразени с COVID-19 у нас

Няма препълнени болници. Продължават да се освобождават легла, които се прехвърлят за други нужди, отчете още той. Смъртността също „полекичка пада“, написа още Витанов. 

Витанов коментира и „украинците и пандемията“ - „пристигащите украинци не вдигат заболеваемостта. Както бе прогнозирано. Знаете горната граница - до 100 000 украинци идващи на месец няма да повлияят съществено на заболеваемостта, в смисъл да обърнат тренда на спад“, заключва математикът.