Висшият мюсюлмански духовен съвет е притеснен за бъдещи провокации
Висшият мюсюлмански духовен съвет е притеснен за бъдещи провокации / снимка: БГНЕС
Висшият мюсюлмански духовен съвет е притеснен за бъдещи провокации
22977
Висшият мюсюлмански духовен съвет е притеснен за бъдещи провокации
  • Висшият мюсюлмански духовен съвет е притеснен за бъдещи провокации

Представители на Висшия мюсюлмански духовен съвет с председател Недим Генджев изпратиха декларация до различни държавни институции, в която предупреждават за евентуални бъдещи провокации. Според тях те могат да дойдат от обкръжението на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, който според духовния съвет на Генджев е незаконно на поста. Софийският апелативен съд също реши, че Висшият мюсюлмански съвет начело с Мустафа Хаджи е нелегитимен, тъй като има подправени документи за избора. Очаква се при потвърждаване на решението да започне и извеждането от джамиите на нелегитимните членове на съвета.

Началникът на кабинета на Недим Генждев Николай Панков обаче обяви, че няма да има физическо насилие, както по време на разделението на синода. „Подобен цирк, който се разигра с вкарването на един синод в друг в мюфтийството няма да се случи. Духовенството никога не е било разделено. Една група хора се опитаха да откраднат и успешно откраднаха личността на Българското главно мюфтийство", заяви той.

„Съдебната система е консервативна, тя когато взима един акт, може да мине през ада, но този акт не може да бъде изменен. Когато българския съд каза, че Мустафа Хаджи не може да бъде главен мюфтия, защото актовете му са заличени, няма как да просъществуваш дълго време", каза Панков.