Боян Магдалинчев и Кирил Вълчев
Боян Магдалинчев и Кирил Вълчев / Дарик радио
Висшият съдебен съвет не готвел импийчмънт на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Това заяви в „Годината” на Дарик представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Поводът за напрежението между ВСС и Панов беше назначена от председателя на ВКС проверка върху Апелативния специализиран съд във връзка с делото „Иванчева”. Въпреки че проверката откри множество нарушения и констатира, че в средата на ноември апелативните съдии са оставили Десислава Иванчева и Биляна Петрова незаконно в ареста, в крайна сметка Лозан Панов бе даден на съдебния инспекторат за проверка дали не е оказал натиск над апелативните съдии.

ВСС реши Съдийската колегия да разгледа въпроса за проверката на ВКС по делата на Десислава Иванчева

В средата на ноември отстраненият кмет на „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова бяха пуснати под домашен арест на първа инстанция. Тогава безпрецедентно, още същия следобед, Апелативният специализиран съд се събра и отмени незабавното им пускане от ареста поне до произнасянето на втората инстанция. Случаят накара председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов да назначи проверка на апелативния съд. Тя констатира фрапиращи нарушения, най-сериозното от които беше, че от бързане апелативните съдии дори не са изчакали редовните протоколи от заседанието на първата инстанция.

ВКС проверява Апелативния спецсъд заради Иванчева и Биляна Петрова

Стана ясно и че председателят на апелативния съд – Георги Ушев, посетил лично кабинета на съдията по делото Иво Хинов, за да го подкани да придвижи по-бързо документите. В крайна сметка обаче единственото последствие от проверката беше, че Лозан Панов бе даден на съдебния инспекторат заради съмнения, че назначавайки проверката, е накърнил независимостта на апелативните съдии.
Според представляващия ВСС Боян Магдалинчев, проблемът бил в момента на проверката: „Защо точно в този момент, когато предстоеше произнасянето на апелативната инстанция по отношение на акта на Специализирания наказателен съд? Защо в конкретния случай не се изчака да излезе актът на Апелативния специализиран наказателен съд, който беше само след ден-два?! Не е ли това опит за въздействие. Това беше проблемът – дали назначавайки проверка точно в този момент, не се опитва да се въздейства върху волята на съдебния състав, т.е. да се накърни неговата независимост“.

Магдалинчев обаче отрече проверката на инспектората да е подготовка за импийчмънт на Панов: „Към този момент изобщо не сме се занимавали с въпроса за импийчмънт на Лозан Панов“.