Висши военни от резерва поискаха медицински привилегии
Висши военни от резерва поискаха медицински привилегии / Sofia Photo Agency, архив
Бивш шеф на Генщаба поиска медицински привилегии, които да са записани в Бялата книга за отбраната
32823
Бивш шеф на Генщаба поиска медицински привилегии, които да са записани в Бялата книга за отбраната
  • Бивш шеф на Генщаба поиска медицински привилегии, които да са записани в Бялата книга за отбраната

Висши военни от резерва поискаха медицински привилегии. Това стана по време на публичното обсъждане на проекта на Бялата книга на отбраната, която дава целите за развитие на армията до 2014 година. Обсъждането на стратегията се проведе във Военната академия „Георги Стойков Раковски" в София.

Дискусията продължи близо три часа. Първо, проектът за Бяла книга на отбраната беше представен. Последваха серия от изказвания на генерали от резерва и бивши министри, сред които и Бойко Ноев и Соломон Паси. Една част от ораторите се обявиха срещу съкращаването на войската и призоваха да се намерят повече пари.

Други посочиха за недостатък в стратегията липсата на план за участието на армията в кризи, бедствия и аварии. Бившият началник на Генералния щаб генерал Златан Стойков пък поиска да залегнат в Бялата книга и социалните придобивки за военнослужещите, като наблегна на медицинските привилегии.

Оказа се, че военният министър Аню Ангелов е разработил нова наредба за медицинското обслужване в армията. „Разработена е нова наредба, съгласно един член от Закона за отбраната и въоръжените сили, който ме задължава да осигуря пенсионираните военнослужещи и членовете на техните семейства с медицинска експертиза и лечение. От друга страна трябва да знаете, че Министерството на отбраната получава доста упреци по отношение на привилегированост. Ние търсим баланс между едното и другото", зави министър Ангелов.