Висшето училище по библиотекознание става университет
Висшето училище по библиотекознание става университет / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Висшето училище по библиотекознание става университет
33037
Висшето училище по библиотекознание става университет
  • Висшето училище по библиотекознание става университет

С решение на Народното събрание Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии - София, вече ще бъде университет. Вносител на проекта е Министерският съвет, а за преименуването на висшето училище гласуваха едва 89 депутати. От Синята коалиция и ДПС се обявиха срещу проекта, а ГЕРБ заявиха, че ще го подкрепят.

„Произвеждаме менте висшисти. И вие сега давате един голям печат да се подпечати дипломата на менте висшиста с нещо там, университетско. Това е абсурд! Как не разбирате, че е абсурд? И докога ще участваме в тази измама? Тъжни времена! Колкото повече упадат функциите на една организация, с толкова по-гръмки имена се кръщава тя. Тъжна картина, няма да върнем авторитета на българското висше училище", каза председателят на ДСБ Иван Костов.

„За четири години ние не допуснахме разкриването на нито едно ново висше училище. Не допуснахме и преименуване или преобразуване на висши училища в университети. Само за година реформаторската мисъл на министър Игнатов ни дари с нов Пернишки политехнически университет", обясни Лютви Местан от ДПС.

„ГЕРБ ще подкрепи проекта за преобразуване на висшето училище в университет. Аз не зная защо се неглижира един процес, желание на едно училище да усъвършенства своя престиж, дори и само заради това да получи титлата университет. Смея да твърдя, че след две висши учебни заведения и две магистратури, които направих, завърших този университет, който ще направим, защото там има изключителна комуникация с Народната библиотека и защото тенденцията да гледаш телевизия и да правиш различни неща... Там просто студентите четат и работят в библиотеки", каза Снежана Дукова от ГЕРБ.