Високо напрежение, подадено от ЧЕЗ, е причина за аварията на Кулата
Високо напрежение, подадено от ЧЕЗ, е причина за аварията на Кулата / снимка: Дарик - Благоевград

Информационната система на граничния пункт „Кулата” не работи вече повече от шест часа заради серия токови удари, станали към полунощ. Аварията е безпрецедентна. Огромни опашки от автомобили се бяха образували в следобедните часове около „Кулата”. За да бъде възстановена нормалната работа на пункта, ще се необходими дни.

 

Токовите удари на ГКПП – Кулата са предизвикани след подадено високо напрежение в мрежата на ЧЕЗ, обяви в Благоевград директорът на „Гранична полиция” главен комисар Красимир Петров. Всички основни и резервни мощности са извън строя, подчерта главен комисар Петров и добави:

 

„Изгоря ни основният сървър, изгоря и резервният сървър. Компютрите също са извън строя. Работят две от трасетата по т.н. „анализ на риска”.

 

Специализирано звено на „Гранична полиция” работи по отстраняване на аварията на ГКПП – Кулата, каза още Красимир Петров.

 

„Това, че е наш пунктът, не означава да ни подадат трифазен ток и след това от ЧЕЗ да кажат „ние нямаме проблем, решавайте си го вие”. Всичко ще се купува наново, ще се възстановява”, заяви директорът на "Гранична полиция".

 

Обновяването на информационната система ще отнеме часове. На българо-граничния пункт работят две платна по линия на "анализ на риска". Когато щетите, нанесени от доставчика на ел.енергия на Кулата - дружество ЧЕЗ, бъдат изчислени, МВР ще предприеме действия по предявяване на иск за имуществено обезщетение, коментира главен комисар Петров.

Други новини от Благоевград