Две от ваксините публикуваха предварителните си резултати, които показват ефективност. Те не показват странични ефекти или токсичност. Те са безопасни и има такива данни. Ефективността им обаче ще продължава да се тества. Това заяви в ефира на "Неделята на NOVA" д-р Велислава Петрова, вирусолог в Университета в Кеймбридж. По думите й коронавирусът не е просто грип, а доста по-опасна инфекция. 

"Първо ваксина ще получат здравните работници и хората на първа линия. Има различни начини, по които една държава осигурява ваксини. От една страна има договорености между две страни, от друга може и да е чрез ЕС. Приоритет ще бъде даден на хората от рискови групи. Това са около 20% от населението и те ще бъдат ваксинирани първи. Не е ясно докога ще се случи това. Има силни амбиции това да се случи до средата на другата година", уточни вирусоложката.   

“Колективният имунитет съществува. Той обаче няма да ни спаси от разрастването на епидемията. Тази стратегия се използва грешно. Не може оставим вируса да се разпространява и хората да умират", смята доктор Петрова. 

Според нея е абсолютно възможно да имаме и трета вълна на коронавируса. "Дали ще има трета вълна зависи какви ще са мерките у нас и как ще ги спазваме. Ако продължаваме да правим едно и също или нищо, няма как да очакваме нещата да се променят. Трябва да сме дисциплинирани, последователни и отговорни. Това е отборна игра и няма как един човек сам да реши проблема", посочи тя, но и добави, че съществува и вероятност да се озовем на първо място по смъртност в Европейския съюз. "В случая е абсолютно естествен процес да има трета вълна, защото нищо не се е променило. Ще има вълни, докато няма сериозни продължителни мерки, които хората да могат да спазват или няма ваксина. Всичко зависи от това колко сериозно сме способни да приемем ситуацията", заяви лекарката.

 
nova.bg