Винетките ще бъдат заменени с тол-такса през 2010 г.
Винетките ще бъдат заменени с тол-такса през 2010 г. / снимка: Sofia Photo Agency

Българските граждани ще плащат само винетка до 2010 година, когато се очаква да бъдат построени магистралите, оборудвани с тол-система. Тогава винетките ще бъдат заменени с тол-такса. Това съобщи председателят на транспортната комисия в НС Йордан Мирчев след обсъждането на промените в Закона за пътищата на второ четене.

Мирчев съобщи, че транспортната комисия категорично е отхвърлила проекта на правителството, според който винетки и тол-такси трябваше да се плащат едновременно според това по какъв път или магистрала се движи превозното средство. Това означаваше да се натоварят шофьорите с допълнителни такси, така че комисията промени изцяло философията на закона, коментира Мирчев.

Той уточни, че се премахва и дискриминирането на водачите на леки автомобили, които щяха да плащат два вида такси, докато камиони с тегло над 3,5 тона, ползващи обходни пътища, щяха да бъдат освободени от такси. Според промените в Закона за пътищата отделна концесионна тол -такса ще се заплаща за ползването на мостове, тунели или проходи, построени от частни инвеститори или отдадени на концесия. Това не важи за вече построени съоръжения.

Около 120 450 хора с увреждания пък ще бъдат освободени от заплащане на годишни винетки в размер на 67 лв. Инвалидите вече ще имат правото да карат по-мощни автомобили с двигатели до 2000 кубически см и 160 конски сили.