Винетките да отпаднат от 2007 г.?
Винетките да отпаднат от 2007 г.? / netinfo

Отпадането на винетните такси от 2007 година може да стане с промяна в Закона за пътищата, но това е предстоящ дебат, тъй като трябва да се намери подходящ начин за плащане на този вид данък. Това каза в предаването “Портфейл” председателят на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев.

На 15 юни комисията предстои да разгледа новите промени в закона, свързани с финансирането на автомагистралите и републиканската пътна мрежа. Винетната система, която действа в момента не е лоша, но подобно на застраховка “Гражданска отговорност” не всеки, който пътува по републиканската пътна мрежа, си плаща таксата, каза още Йордан Мирчев. Затова трябва много внимателно да се разгледат възможните варианти и да се избере най-подходящият, чрез който парите ще постъпват в бюджета.

Народното събрание трябва да оказва постоянен контрол върху дейността на кабинета по харченето на пари не само от държавния бюджет, а и от фондовете на Европейския съюз. Така председателят на транспортната комисия коментира предложението на премиера Сергей Станишев министрите да се отчитат пред депутатите за направените разходи. Според Йордан Мирчев преди контрола по усвояването на средствата трябва да има много по-добра подготовка на проектите, за които се отпускат те. Много прецизно трябва да бъдат разглеждани офертите и да бъдат избирани изпълнителите им, за да не се допусне неправилно разходване на суми.