Викат Куйович като свидетел по дело срещу Юрген Рот
Викат Куйович като свидетел по дело срещу Юрген Рот / cнимкa: Sofia Photo Agency
Викат Куйович като свидетел по дело на Румен Петков срещу Юрген Рот
26551
Викат Куйович като свидетел по дело на Румен Петков срещу Юрген Рот
  • Викат Куйович като свидетел по дело на Румен Петков срещу Юрген Рот

Софийския районен съд ще призове на разпит директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов, бившият главен секретар на МВР Илия Илиев и осъденият сръбски наркотрафикант Будимир Куйович да дадат показания по делото срещу германския журналист Юрген Рот. То е заведено от бившия вътрешен министър Румен Петков, заради накърняващи името му публикации.

Самият Юрген Рот днес не присъстваше на заседанието. Според неговия защитник Никола Янков разпитът на тримата свидетели ще помогне за изясняване на делото. Куйович, например, и преди е заявявал пред съда за връзките на Румен Петков с трафика на наркотици.

Днес съдът не прие съвместно с делото да бъде разгледан и граждански иск на стойност 10 000 лева. Следващото заседание е насрочено за 16 април.

Жалбата беше заведена от Румен Петков през 2008 г. след като политикът се почувства засегнат от публикациите на Юрген Рот в книгата му „Новите демони". Откъси от нея бяха публикувани и в българската преса. В тях се твърди, че Петков е заповядал на Икономическа полиция в Плевен да не контролира фирмите на областния лидер на социалистите в града Васил Антонов. В книгата се казва още, че бившият вътрешен министър е поддържал връзка с братята Красимир и Николай Маринови, известни като Маргините, и, че е получавал пари от плевенската рафинерия „Плама". В своязащита Юрген Рот заяви, че писанията му се базират на сериозни източници, както и на сигнали за обвързаността на министър Петков с подземния свят.