Викат Бойко Борисов на разпит за авиоотряда
Викат Бойко Борисов на разпит за авиоотряда / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бившият премиер Бойко Борисов ще бъде извикан тази седмица на разпит заради скандала с полетите на правителствения „Авиоотряд 28”.

Делото се води от Софийската военноокръжна прокуратура. То тръгна, след като миналото лято следователи, прокурори и данъчни претърсиха сградата на авиоотряда на летище София и иззеха документи и видеозаписи за полетите у нас и в чужбина по време на управлението на ГЕРБ и на служебното правителство. Разследването е срещу висши служители от Министерския съвет и авиоотряда, но засега обвинения не са им повдигнати.

Борисов ще бъде разпитан като свидетел от военен прокурор. Той има право да дава показания в присъствие на адвокат, съобщава в. „24 часа”. Лидерът на ГЕРБ ще бъде питан кога и по какви причини правителството е ползвало авиоотряда и дали той лично е нареждал полети, включително и до екзотични дестинации. За да се изясни кой друг се е качвал на самолетите, вече са разпитани десетки свидетели, сред тях офицери от НСО, бивши и настоящи служители на авиоотряда, пилоти и стюардеси.

Назначена е и експертиза, която да покаже колко струват полетите на държавата. Разследващите сравняват иззетите списъци с пътници и свидетелските показания. Делото бе образувано по сигнали на премиера Пламен Орешарски и министъра на отбраната Ангел Найденов, които миналата година пратиха в прокуратурата папка с информация за 309 полета на авиоотряда, някои от тях с протоколна цел. Върви и паралелно разследване за военни хеликоптери, които в нарушение на закона са използвани в мирно време за пътувания у нас и в чужбина.

Твърдеше се, че Борисов е летял с военен хеликоптер „Кугар” по време на предизборната кампания през 2011 г., когато било похарчено гориво за 7200 лв. По делото за авиоотряда през ноември бе разпитан и бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. Той заяви, че е ползвал четири пъти военни самолети, като само веднъж летял зад граница - до Хелзинки.