„Имаме усещането, че поради някакви причини „Възраждане” от една страна го играят голяма опозиция, от друга – когато е необходимо да бъдат удобни, са удобни на ГЕРБ”. Това заяви пред NOVA зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от ПГ „БСП за България” Кристиан Вигенин.

Той бе категоричен, че позицията на БСП е ясна и последователна: „Ние казахме: Готови сме с аргументите, събираме подписите, принципно получихме подкрепа за такъв вот от ИТН и „Възраждане”. И изведнъж се започна: „Ама не сега, а после, защо в кампанията, след кампанията”. Аз не мога да разбера каква е причината, но за мен няма убедително изговорена публична причина защо това е така”, добави още социалистът.

За ГЕРБ не е удобно да има вот на недоверие в момент, в който те се правят на опозиция на правителството и ежедневно бълват критики срещу него, но всъщност го подкрепят. Защото, ако се гласува вот на недоверие тази седмица, те ще трябва ясно да се определят – като критикувате толкова, ето, подкрепете вота”, заяви Вигенин.

По думите му вотът е изключително навременен, тъй като няма ден, в който правителството и управляващото мнозинство в парламента, които са едно - да не правят грешки, да се обвиняват един друг, да се оправдават, но като резултат – това да нанася вреди на българския национален интерес, на живота на хората всеки ден.

В коментара си за дерогацията на руския газ, Вигенин посочи: „Не виждаме адекватно управленско поведение. Започнаха се поредните „ти на мене, аз на тебе, вчера едно – днес друго, подписали се, пък били подведени”.

„БСП сме ясни и последователни – анализите сочат, че премахването на дерогацията на руски нефт ще доведе до повишаването на цените, особено на фона на това, което става в Близкия изток. Да се лишим сами от възможността да преработването на по-евтиния руски петрол за идването на незнайно каква цел – е без каквато и да е мисъл за националния интерес, нека да помислим първо за българските граждани”, заяви зам.-председателят на Народното събрание.
БСП България