Вигенин: Против съм мажоритарните избирателни райони
Вигенин: Против съм мажоритарните избирателни райони / cнимкa: Sofia Photo Agency

Против съм това да бъдат създавани мажоритарни избирателни райони, каза в Шумен евродепутатът от ПЕС Кристиян Вигенин. Той допълни още, че ЕК няма да си позволи да представи доклад, който да доведе до вътрешнополитически катаклизми в страната. По думите му, причините България да продължава да е под наблюдение - все още - са не толкова в МВР, колкото в съдебната ни система.

Кристиян Вигенин обясни, че причините да е против мажоритарните избирателни райони са две - ако така бъдат проведени изборите за следващия парламент, ще се окаже, че има два вида депутати – едните са личностите, които хората са харесали, а другите са назначените от партиите в пропорционалните листи. Според Кристиян Вигенин, това което предлага президентът като лекарство срещу купуването на гласове, всъщност е отрова.

Създаването на мажоритарни избирателни района дава още по-голяма възможност да се купуват депутатски места, обобщи той. Партиите, които представят свои кандидати, не може да считаме, че ще включат в листите си хора, които нямат качества, опит, няма да са полезни и т.н. – каза Вигенин.

„Това е дискусионен въпрос, но според мен е опасно, защото няма гаранция, че ще бъдат избрани личности" – допълни той и обясни, че по отношение на избирателната система трябва да се действа внимателно, тъй като рисковете може да са много големи.

Той допълни още, че ЕК няма да си позволи да представи доклад, който да доведе до вътрешнополитически катаклизми в страната. По думите му, причините България да продължава да е под наблюдение - все още - са не толкова в МВР, колкото в съдебната ни система.

В Шумен евродепутатът съобщи, че се надява до края на 2008 г. правителството да успее да приеме Закона за младежта. По-рано днес Вигенин се срещна с млади социалисти от Шумен.