Вигенин: Орден „Стара планина” е награда, досега е даван на килограм
Вигенин: Орден „Стара планина” е награда, досега е даван на килограм / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Даването на орден „Стара планина" по принцип е награда, а досега са давани на килограм на посланиците у нас, заяви външният министър Кристиан Вигенин пред bTV.

Той коментира фактът, че френският посланик Филип Отие, който подкрепи гражданските протести, няма да бъде предложен за най-високото държавно отличие с това, че е нужно да се направи ясна преценка на това по какви правила посланиците ще го получават и не бива недаването му да се счита за наказание. „Външният министър не наказва посланици, но той има правото да въведе ред за тези награди, досега е давано на килограм. Може дори да създадем специален орден за посланици", заяви Вигенин.

Дипломат номер 1 посочи, че в момента се завършват правилата, по които чужденци и посланици ще получават орден и ще се залегне на критериите за това как този човек е допринесъл за това отличие и с какви свой действия един посланик е подкрепил двустранните отношения. По думите му Филип Отие е просто първият, който ще си тръгне без отличие, защото сега е сложено началото на критериите за него.

Кристиан Вигенин отрече към България да е било отправяно предложение за участие във военна операция в Сирия. „Няма предложения, но и да дойде, България не може и не бива да участва", заяви той, добавяйки, че в политическия процес за решаване на конфликта може да допринесем.

„Има място и за молитви, и за решителни действия, но тези действия не са непременно военен удар", добави той. Според Вигенин е нужно да се уточни какво точно значи решаване на казуса „Сирия" - прекратяване на военни действия или мирен процес. По думите му последното може да стане само политически и това е позицията около която се обединихме с външните министри на ЕС.

„САЩ обсъждат в момента за това какво е решителни действия- Обама иска лимитирани удари, които да ограничат възможностите на лидера на режима Асад да ползва отново химическо оръжие. По този въпрос няма решение на ЕС. Не сме готови за подкрепа преди доклада на ООН и преди да е направен още един опит в рамките на организацията", обясни външният министър.

Той добави, че след проверката на инспекторите на ООН ще се установи наличието на химическа атака, но и какви са ползваните вещества за нея. И от резултатите светът ще разбере дали това е било в способностите на режима или може и опозицията да го е извършила.