Не може да се говори за нашествие на гъсениците на нощната пеперуда борова процесионка. Това каза за БТА доц. Марио Лангуров, ентомолог в Националния природонаучен музей към Българската академия на науките.

От дни се говори за зачестили срещи с този вид гъсеници и последвали алергични реакции.
Нашествие на опасни гъсеници у нас - за какво да внимаваме (СНИМКА/ВИДЕО)

Гнездата на тази космата гъсеница са разположени по върховете на боровите дървета, обясни той и добави, че лесно се забелязват, защото приличат на „къдели захарен памук“.
 

борова процесионка
iStock photos/Getty images

В края на пролетта и началото на лятото гъсениците се спускат на земята и почват да маршируват в една процесия, като всяка следваща се залепва с главата за задната част на предната.

"Така всъщност се образува много дълга нишка, разказа ентомологът. И ако първата гъсеница реши да завие надясно, то всички останали ще тръгнат след нея", разказа доц. Лангуров.

"Тези гъсеници са в райони, където има борове. Аз лично в урбанизирана среда не съм виждал гнезда на процесионки", казва ентомологът. Може да се забележат на места, където има бор, напомни той. И посъветва хората да избягват досег с гъсениците. Дали ще има алергична реакция, ако пипнем борова процесионка, зависи от организма на всеки човек, каза ентомологът.

Боровата процесионка – защо е опасна и как да се предпазим

"Когато тръгнат да маршируват, човек просто не трябва да ги закача. Ако реши да ги убива с метла или пръчка, например, могат да се откъснат части от косматото тяло и ако човек ги вдиша, е възможно да има по-сериозна алергична реакция. Не говорим за смърт и тежки заболявания", обясни още доц. Лангуров.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Борислава Бибиновска/БТА