Видинско село си нае частна охрана срещу крадци
Видинско село си нае частна охрана срещу крадци / снимка: sxc.hu

Частна охрана вместо полиция спасява жителите на видинското село Новоселци от ежедневните набези на крадци. Хората плащат до 10 лв. на месец на частна фирма, за да си осигурят спокойствието, съобщи кметът Панталей Панчев в ефира на bTV.

Новоселци е село с 1580 къщи, а през летните месеци там живеят около 5000 - 6000 души. Въпреки това в селото няма полицейски участък, а служителите на реда имат задължение да обхождат регулярно района.

Това обаче не е достатъчно, за да спре крадците. „Всяка сутрин идваха да се оплачат на кого какво му липсва. Имало е случаи и на по пет обира на ден, по един-два най-редовно. Ако е нещо дребно, кокошки или по градините, ние го премълчаваме", призна кметът.

След като преди седмица селото наема частна фирма за охрана, нещата се променят. Кметът твърди, че оттогава няма нито един случай на кражба. „Засега цяла седмица никой не се е обаждал. Спасението е само този начин", казва Панталей Панчев и препоръчва и на други села да се възползват от частна услуга.

Според представител на охранителната фирма, която действа в Новоселци, ключът към ефективна охрана е „масово физическо присъствие". От фирмата осигуряват и транспорт за възрастните хора, които имат нужда от Спешна помощ, ангажирали са се и да поставят видеонаблюдение в рамките на предоставяната услуга. Кметът се съгласи, че хората не получават закрила от държавата, въпреки че плащат данъци и това е тяхно гражданско право. „Не виждам обаче друг изход", признава Панчев.