Видимостта в страната е намалена поради мъгла
Видимостта в страната е намалена поради мъгла / netinfo
Транспортът в страната функционира при гъста мъгла по данни на кризисния щаб към Министерството на транспорта към 9.00 часа тази сутрин, съобщиха от министерството.

Летище София работи при видимост над 450 м, като се очаква през по-късните часове на деня видимостта да се увеличи след вдигане на мъглата. Спокойно е по отношение на ветровата обстановка, кацат и излитат самолети и към момента няма отменени полети. Летище Варна е затворено, като през нощта е отменен един полет, а сутрешният по вътрешни линии изчаква вдигане на мъглата и отваряне на летището.

Летище Бургас работи нормално. Летищата в Горна Оряховица и Пловдив са затворени поради гъста мъгла.

Пристанище Варна е затворено поради гъста мъгла от 5.00 ч. сутринта, а пристанище Бургас - от 4.30. Прогнозата за двете пристанище е към 11.00 ч. мъглата да се вдигне и пристанищата да заработят нормално.

По река Дунав няма ледоход, който да пречи на корабоплаването. Пристанище Лом е отворено, функционира при намалена видимост заради мъгла. Извършват се маневри с кораби, като за маневри и влизане в пристанището се приемат само кораби с радиолокационни станции.

Пристанище Русе Запад и Русе Изток работят. Фериботен комплекс Видин работи нормално.

В цялата Старозагорска област, с изключение на Казанлъшкия район, има мъгла .Тя е причина видимостта да бъда ограничена от 50 до 100 метра. На места пътните настилки са заледени и се опесъчават. Движението се осъществява без ограничения. Температурите в равнинната част на областта остават отрицателни- от -10 до -4 градуса.

На проход Шипка пътната настилка е заснежена и заледена.Обработена е с пясък и сол. Видимостта е добра.На Република температурата е -5 градуса , а пътните настилки са сухи.

И на двата старопланински прохода движението е без ограничения , но се извършва при зимни условия , предупреждават от Областно пътно управление.

Видимостта на много други места също е намалена поради мъгла, съобщават от фонд "Републиканска пътна инфраструктура".

На автомагистрала "Тракия" видимостта е от 50 до 100 метра в Пловдивско и Старозагорско. На автомагистрала "Хемус" в района на Ботевград е до 30 метра, до 200 - в Шуменско и до 50 - в района на Ихтиман.

Пътните настилки са влажни, частично заледени и заснежени. Пътните служби ги опесъчават. Затворени са проходите Троян-Кърнаре, Етрополе-Златица, Твърдица-Елена и Върбишкия проход.