/ президенство
Илияна Йотова бе гост на откриването в Националната библиотека на юбилейна изложба за живота и делото на патриарха на българската литература
„Вазов ни даде отправната точка за доброто и злото, за истината и вярата, за героизъм и предателство. Неговите образи се превърнаха в имена за малодушие, но и за благородство, за примиренчество, но и за символ на жертвоготовност.“

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ при откриването на изложбата „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на 170 години от рождението на Иван Вазов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Йотова ще бъде гост на откриването на юбилейната изложба за Иван Вазов в Националната библиотека

„Титан на словото, народен поет, родоначалник на българската литература - Вазов е всичко това, но и много повече и много време след нас ще продължи да предизвиква изследователската душа“, посочи в приветствието си Илияна Йотова.

,По думите на вицепрезидента творчеството на Вазов не би било толкова въздействащо, ако я няма огромната любов към род и родина. „Тя е моторът, тя е силата, която ни кара да помним цял живот словото му и героите му“, изтъкна Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът цитира Вазов: „творческият демон постоянно ми нашепваше: Работи! И аз работих и изливах съдържанието на моята душа в песен. Дадох всичко добро, каквото можах да дам на отечеството. Малко бе, но толкова имах.“ Илияна Йотова посочи, че тези думи са не само равносметка и философия на един живот, а послание към поколенията.
 
„Творчеството на Вазов четем така, както четем „Илиада“ и „Одисея“. Не само заради историческите събития, където често реалността се преплита с легендата, а за да видим днешната реалност чрез тях, да намерим себе си“, подчерта вицепрезидентът и добави, че Вазовото слово никога не остарява.

президенство

„Няма как да пренапишем Вазов, няма как да го „преведем“. Ако искаш да разбереш България, трябва да прочетеш „Под игото“, за да разбереш психологията на един народ, който получи своята национална легитимност чрез литературата, словото, духовността, в епохата, когато е отнето най-важното - свободата“, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът отбеляза, че „Аз съм българче“ винаги ще бъде нашата клетва, завещана от поета. Вицепрезидентът Йотова завърши приветствието си с думите: „България заслужава да се потрудим за нея!“ Това верую ни съхрани хилядолетия като народ и държава!“

Вицепрезидентът благодари на Националната библиотека за активната дейност дори в месеците на изолация и за интересната програма, с която отбелязват паметната годишнина.