Вицепрезидентът на КНСБ: Правителството се отметна
Вицепрезидентът на КНСБ: Правителството се отметна / снимка: Sofia Photo Agency
Правителството тази вечер се отметна – това, което бе договорено вчера за 20% увеличение на работната заплата на работещите в системата на средното образование от 1 ноември и поетапно повишаване до 650 лв. средна брутна работна заплата през юли догодина – за това двамата министри Даниел Вълчев и Пламен Орешарски заявиха, че няма мандат. Това каза в предаването „Денят” на Дарик радио вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

„Офертата, която правителството може да постави на масата, е 10 процента от 1 ноември и допълнително възнаграждение на база приключване на годишните резултати, което ще дойде през януари”, обясни още Никифоров.

По думите му за 2008 г. има категорична неяснота, тъй като министрите Вълчев и Орешарски не са съобщили какъв процент от Брутния вътрешен продукт е заложен или поискан, за да се гарантира това, което искат българските учители.

Синдикатите категорично са заявили, че това е разтакаване на преговорите – опити стачкуващите учители и непедагогическия персонал икономически да бъдат принудени да се върнат на работните си места, коментира Никифоров.