Асен Василев
Асен Василев / БГНЕС
Българска правителствена делегация ще посети Атина на 22 февруари т.г. по покана на гръцкото правителство. Делегацията ще бъде водена от вицепремиера по еврофондоовете и министър на финансите Асен Василев. В нейния състав ще бъдат Калина Константинова, вицепремиер по ефективното управление; Александър Николов, министър на енергетиката и Божидар Божанов, министър на електронното управление. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Българската делегация ще бъде приета от министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис. Ще бъдат проведени разговори също с редица други гръцки официални лица, сред които министъра на финансите Христос Стайкурас, алтернативния министър по фискалната политика Теодорос Скилакакиср министъра на дигиталното управление Кириакос Пиеракакис, министъра на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, държавните министри Георгиос Герапетритис и Александрос Скерцос

Василев: Реалистично е проектите, заложени в Плана за възстановяване, да бъдат изпълнени до 2026 г.

Посещението в Атина е в продължение на разговорите между министър-председателя Кирил Петков и гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис на 20 декември 2021 г. в София.

Основна цел на визитата е подготовката на съвместно заседание на правителствата на България и Гърция, домакин на което ще бъде нашата страна. То ще бъде пето поред и ще се проведе през следващите месеци в зависимост от хода на подготовката.

В Атина ще бъдат обсъдени широк кръг въпроси от взаимен интерес, включително реализирането на съвместни инфраструктурни, транспортни и енергийни проекти, имащи стратегически характер както за двете страни, така и за развитието на целия регион.