/ ThinkStock/Getty Images
Избягалият питон не е опасен за хората, обясни ветеринар
100561
Избягалият питон не е опасен за хората, обясни ветеринар
  • Избягалият питон не е опасен за хората, обясни ветеринар
Осем килограмовата змия, която избяга от клетката си в пловдивски търгвоски център, не е опасна за хората. Това увери пред Дарик Д-р Георги Еленски, ветеринар и собственик на екзотична колекция животни, сред които и изключително редки и опасни видове влечуги.
 
„Ако е боа или питон, опасност няма, защото тази змия не е отровна. Ако е с дължина от 1 метър и 30 сантимерта, то това е дребен екземпляр“, уточни още експертът по змии.
 
Има обаче реална опасност животното да се скрие добре и това да затрудни пожарникарите и полицаите, които го издирват.

Боа избяга от зоомагазин в търговски център в Пловдив, не могат да я открият
 
„Питонът не е опасна змия, няма никакво основание за притеснение. След като са го видели, странно, че не са го хванали. По принцип питоните са кротки животни. Особено, ако са пипани, много лесно свикват да бъдат държани в ръка. Ако не са пипани, могат да ухапят, но няма никаква опасност. Така че 1,30 м животно не може да бъде опасно за човек. Питонът може да бъде опасен, ако е мрежест и е над 7-8 метра. Сега, дали ще го намерят, Божа работа. Той може да се скрие за месеци. Може да не се появи дълго време, може и да се появи и да уплаши някой, но реално нищо лошо не може да причини“, обясни д-р Георги Еленски.

Спасители търсиха змия в детска градина
 
Все пак, ако човек е ухапан от боа или питон, трябва да вземе предпазни мерки:
 
„Могат да направят лека, повърхностна рана, правят няколко дупки, тече малко кръв. Единственото, което трябва да се направи е да се дезинфекцира раната и да се направи профилактично серум тетанус. Важното е да се обработи раната с дезинфектант, алкохол, спирт, кислородна вода, риванол, няма значение с какво и да се направи профилактично серум тетанус. Това е най-важното, тъй като теоретически има малък шанс да се развие тетанус - при ухапване от куче, ръждив пирон, неотровна змия, дори при отровна змия.“
 
Откриването на змията обаче може сериозно да затрудни местните власти.