Веселин Данов остава в затвора
Веселин Данов остава в затвора / БГНЕС

Условното предсрочно освобождаване на бившия общински съветник Веселин Данов не беше уважено от Варненския окръжен съд, съобщи за Дарик говорителят на съда Елена Бангиева.

По думите й оценката на риска при влизането на Данов в затвора и при внесеното искане за освобождаване е останала една и съща. „Макар и ниска, тя е без промяна", посочи Бангиева. Тя допълни, че бившият общинар е приел решението на съда с мълчание. То може да бъде обжалвано пред Апелативния съд.

Веселин Данов и синът му Христо влязоха в затвора в средата на юни 2009 г. съответно за 3 и 1 година. Те са обвиняеми по мегадознанието, разследващо дейността на въоръжена престъпна група, ръководена от варненските общински съветници Веселин Данов и Иван Славков. Данов и синът му се споразумяха с прокуратурата за присъдите си, които бяха одобрени от Окръжния съд в морската столица. Данов-старши призна вината си за четири обвинения и изтърпява наказание по най-тежкото от тях.

Данови бяха арестувани на 12 септември 2008 г. след полицейска акция в офиса на заложната им къща ВИП на бул. „Княз Борис I". Първоначално срещу тях бяха повдигнати обвинения, сред които - за участие в престъпна група, създадена за изпиране на пари, придобити от проституция; за изнудване на Николай Тодоров с 2000 евро, както и за получаване на две вноски по 1000 лв., за които Веселин Данов е знаел, че са придобити от проституция. По-късно прокуратурата повдигна срещу него ново обвинение за организиране на престъпна група, която е действала в периода от 2004 и 2006 г. и се е занимавала с наркотици и пране на пари.