Венета Марковска подаде молба за пенсия
Венета Марковска подаде молба за пенсия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Съдия Венета Марковска се оттегля в пенсия. Това съобщи самата тя пред Агенция „Фокус”.

„В себе си нямам никакво съмнение, че не съм извършила каквото и да е нарушение по служба, а още по-малко - престъпление, но за да няма повече никакви спекулации, както по отношение на мен, така и към държавните институции, се оттеглям в пенсия, за което днес подадох молба по съответния законов ред”, коментира напрежението около себе си Марковска.

„Благодаря на всички, които гласуваха за кандидатурата ми, които не изгубиха доверие в мен, и ме подкрепиха в тези изключително тежки моменти. Независимо от случилото се, аз все пак вярвам в справедливостта”, заяви още тя.

Президентът Росен Плевнелиев създаде правен прецедент, след като напусна церемонията по полагането на клетва на новоизбраните членове на Конституционния съд. Плевнелиев присъства на клетвата на трима от новите членове - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов. След като се заклеха, изненадващо той поиска думата. Визирайки Венета Марковска (четвъртият новоизбран член), но без нито веднъж да спомене името й, държавният глава изложи мотивите защо ще бойкотира нейната клетва, след което напусна церемонията.

На 24 октомври Марковска още трима кандидати се явиха пред парламентарната правна комисия, за да бъдат изслушани. Тогава депутатът от левицата Янаки Стоилов докладва сигнал срещу Марковска, но председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова не допусна обсъждане по темата. Няколко дни след това от Европейската комисия остро разкритикуваха, че парламентът прикрива сигнали. На това не беше обърнато внимание и депутатите гласуваха, без никой да повдигне темата. Така Марковска попадна сред избраните за конституционни съдии.

Медийно разследване от 2010-а разкри, че тогава е арестуван бизнесменът Георги Георгиев, сочен за близък на Марковска. След среща на Марковска със зам. вътрешни министри полицаите са уволнени. В разследването се казва, че той е приятел на Марковска, която е ходила да се среща със заместник-министри в МВР, за да ходатайства за него.

Венета Марковска първо отричаше изобщо да има такава среща, а по-късно каза, че тя била за загубената й карта от ВАС. Сигналът, подписан с името Георги Колев, за който става дума, акцентира и върху съмнителните професионални отношения между съдия Марковска и адвокат Румен Еленски, като съобщава и за съвместната им покупка на имоти край морето.