Венцислав Божилов: Не съм манипулирал суходолци
Венцислав Божилов: Не съм манипулирал суходолци / netinfo

„Аз нямам частна фирма, оторизирана да прави експертиза на суходолското сметище, нито собствена лаборатория”. Това каза за Дарик радио Венцислав Божилов, който е председател на „Сдружението за защита на здравето на населението и опазването на околната среда – Суходол”. Божилов отрече да манипулира жителите на Суходол, след като такова обвинение му беше отправено от зам.-председателя на Национално сдружение "Зелен алианс” Васко Йотов по-рано днес на пресконференция.

„Многократно съм заявявал, че сметището в Суходол е незаконно и мястото му не е там”, каза още за Дарик радио Венцислав Божилов в отговор на обвиненията срещу него за манипулиране на гражданите на Суходол.

Според Йотов, след повторното отваряне на сметището в Суходол, частна фирма на Венцислав Божилов е направила експертиза на суходолското сметище, резултатите от която показват, че в момента там няма токсична опасност, а в същото време Божилов се придържа към противоречива теза. „Божилов за 10 години нищо не направи за суходолци”, заяви пред Дарик Васко Йотов.

Божилов отрече да притежава частна фирма, оторизирана да прави такива изследвания и каза, че сам се е сдобил с информацията, с която разполага за състоянието на битовите отпадъци. Той допълни, че задачата за анализ на Суходол все още не е приключила, така че заключенията на "Зелен алианс", че битовите отпадъци в Суходол са безопасни са били прибързани. Тази задача е за четири сезона, а досега има резултат само за един сезон, зави Божилов.

На обвинението на Васко Йотов, че избягва диалог с Алианса, Божилов отговори: „Правим диалог почти всяка седмица на очни събрания с гражданите на Суходол. Алиансът също не е правил диалог с никого. Зорът е ние да кацнем на това килимче и да дадем предложения, но ние не сме упълномощени от гражданите на Суходол за такова нещо”.