/ БТА
Ако бъде потвърдено увеличението на минималната работна заплата до 850 лева, това ще доведе до допълнителен дефицит от близо 1 млрд. лева годишно за хазната. Това каза служебният министър на финансите Росица Велкова. 

Тя участва в конференция за предимствата от приемането на България в еврозоната. В конфедерацията участваха и работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. 

"Ние в момента нямаме право да участваме, а всъщност в момент, в който сме във Валутен борд, монетарната политика, която се провежда от Европейската централна банка, се отразява пряко при нас", добави тя.

Ще се получат по-добри лихвени проценти и по-добра доходност по външния дълг, по облигациите. Освен това доходите на хората и развитието на страната ще се подобри с много ускорен темп, изтъкна министър Велкова.

Депутатите решиха на първо четене: Минималната заплата става 850 лева

Служебният финансов министър не вярва, че може да се повтори решението за България като за приемането ни в Шенген, защото в този случай има абсолютно строги критерии, които страната ни трябва да изпълни. Ако ги изпълни, няма основание да не ни приемат в еврозоната, според Велкова.

В обществеността има определени страхове – как ще бъдат превалутирани левовете в евро, къде ще могат да ги обменят, колко време ще имат за това. "Има определени страхове, върху които трябва да се работи, за да може хората да имат точни и ясни отговори и да няма някаква несигурност", коментира още Велкова.

Няма основание да се стигне до инфлация заради приемането на България в еврозоната, счита министърът. Освен това в страната ни и в момента има инфлация, която според нея се влияе от съвсем други фактори. Тя посочи, че инфлацията не е била изключително повишена само от факта, че някои от страните, които вече са преминали към еврото, са се присъединили към еврозоната.
БТА