Велчев: Забраната за пушене касае пряко хората, мненията са полярни, затова е референдумът
Велчев: Забраната за пушене касае пряко хората, мненията са полярни, затова е референдумът / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Велчев: Забраната за пушене касае пряко хората, мненията са полярни, затова е референдумът
60265
Велчев: Забраната за пушене касае пряко хората, мненията са полярни, затова е референдумът
  • Велчев: Забраната за пушене касае пряко хората, мненията са полярни, затова е референдумът

Темата „за" или „против" пълната забрана за тютюнопушенето на обществени места би била много по-полезна и с много по-правилен резултат, отколкото АЕЦ „Белене", защото това касае пряко хората. Такова мнение изрази председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Идеята за референдум по въпроса беше лансирана от СДС. За да не се политизира въпросът сините настояха допитването да се проведе след парламентарния вот, който се очаква да бъде през юли.

Темата за забраната за пушене на обществени места касае пряко хората, а мненията в обществото са поляризирани, изтъкна Красимир Велчев. „Да не се 50:50, но 60:40 „за" и „против". Тук трябва според мен, когато има такъв въпрос, да се търси консенсусът в обществото. Ето затова е референдумът", каза Велчев. Той напомни, че има въпроси, които не могат да се поставят като тема за референдум. Според него един от тези въпроси е и този за атомна централа, а освен това по думите му, както е поставен, въпросът за АЕЦ Белене не е коректен.

Велчев допълни, че и за него в това е смисълът на референдумите - допитването да се прави по въпроси, по които болшинството хора, които ще отидат да гласуват, са компетентни. Тогава според председателя на парламентарната група на ГЕРБ хората ще отидат да урните и няма да има проблем. „Проблемът е когато самият човек не е наясно. Тогава той не отива да гласува", каза още Красимир Велчев.