Велчев за уволнените прокурори: Не сме Страшният съд
Велчев за уволнените прокурори: Не сме Страшният съд / netinfo

Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно двама прокурори от Върховната касационна прокуратура – това са Цеко Йорданов и Ангел Илиев. И двамата са освободени за уронване престижа на съдебната власт и системни нарушения на задълженията, обясни главният прокурор Борис Велчев.

Велчев успя да убеди членовете на съвета, че нарушенията на Ангел Илиев са такива, че не понижението в ранг, а уволнението е най-справедливата мярка.

На закритото за журналисти заседание Борис Велчев е казал в мотивите си за дисциплинарно уволнение на Цеко Йорданов: „Аз продължавам да настоявам, че няма и не може да има давност за накърняването на престижа на съдебната власт. Не можем да разчитаме на колективната амнезия на хората и да се надяваме, че всяко безобразие ще бъде забравено след две години.

Няма да бъде забравено, бавно ще се натрупват безобразие след безобразие, докато накрая всички, макар и напълно незаслужено, се окажем под един знаменател. Разбира се, ние не сме Страшният съд. Ние не съдим г-н Йорданов за неговите грехове, а само за нарушения, конкретно посочени в искането му за неговото уволнение.

Ако си позволим обобщения, то е защото цитираните в моето искане нарушения на Цеко Йорданов са ярки примери за определен стил и не могат да се разглеждат като някакви отделни и несвързани прояви. Те са само част от цялото, чрез което съдим за едно поведение на висш магистрат, решавал човешки съдби. Аз не искам г-н Йорданов да решава повече човешки съдби.”

Цеко Йорданов е един от прокурорите, уличени в сериозно забавяне на дела през последните пет години, след като Велчев назначи проверка за дейността на ВКС през мандата на Никола Филчев. Той ще остане в аналите на прокуратурата с цитата „Няма НК, няма НПК, има каквото каже главният прокурор”.

Решението за двете прокурорски уволнения може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Висшият съдебен съвет ще трябва да се произнесе и по въпроса за това ще се попълва ли съставът му след уволнението на Цеко Йорданов, избран от прокурорската квота.